Det vælter ind – eller måske retter ud – med beretninger om mystiske lys på himlen over Narsarsuaq. Det er noget, der har stået på i flere år. Således har også den danske ufo-forening, SUFOI, tidligere modtaget videooptagelser af mystiske lysfænomener, der er set over fjeldene nordøst for bygden. Men betyder det, at Grønland har fået sit helt eget ufo-hotspot? Eller er der en mere naturlig forklaring på fænomenerne. Læs med her, og bliv klogere på – eller måske endnu mere forvirret over – hvad det er, der ses fra Narsarsuaq.
Af Benny Christen Grandahl
Siden starten af året har Narsarsuaq været hyppigt omtalt i både danske ufo-podcasts og på de sociale medier, hvor der også har været delt en række videooptagelser af observationer fra området. Senest har et dansk tv-hold været i bygden, hvor de har talt med flere vidner om deres oplevelser og optagelser.
Selv den australske ufo-journalist Ross Coulthart er – med lidt hjælp – blevet opmærksom på den interessante udvikling og har bl.a. udtalt, at de fleste interessante ufo-hændelser, som har relation til situationen i USA, netop skulle være hændt nord for polarcirklen. Præcis ligesom nogle af de nedskydninger af uidentificerede objekter, som skabte overskrifter i medierne verden over sidste år i februar.
En anden interessant detalje, der er blevet fremhævet, er i øvrigt, at Narsarsuaq ligger på næsten samme breddegrad (der er faktisk kun lige under en grads forskel) som Hessdalen i Norge. Her ses der også mystiske lys og lysfænomener, ligesom i Narsarsuaq.
Så på alle måder synes det som om, at Narsarsuaq er godt på vej til at blive et ufo-hotspot, som hen over vinteren og foråret har fået stadig større både national og international bevågenhed.
Hvad er det, folk ser i Narsarsuaq?
Som allerede nævnt er det primært mystiske lys, som folk ser bevæge sig på himlen, der vækker opsigt i Narsarsuaq. Der er også enkelte eksempler på underlige lys, lysglimt eller lysreflekser, som synes at komme fra toppen af fjeldene – eller svæve lige over dem.
De ses af alle mulige lige fra fangere på jagt over folk i og omkring Narsarsuaq bygd og til helikopter- og andre piloter, der flyver til eller fra bygdens flyveplads. Alle forbavses de over, at lysene ses på himlen på tidspunkter, hvor der ikke ventes fly til flyvepladsen. Eller over at de bevæger sig mærkeligt – og at der slet ikke kan høres motorstøj eller ses lysføring, som det almindeligvis kendes fra fly og helikoptere.
Samtidig er lysene bemærkelsesværdige, fordi der ses og optages så meget fra en forholdsvis lille geografisk lokalitet i Sydgrønland. Og at lysene ses inden for et relativt afgrænset område i luften over fjeldene mellem nord og nordøst.
De videoer, der har været delt på de sociale medier, har primært været af lys, som enten bevægede sig stille hen over himlen eller synes at flyve frem og tilbage over eller i luftrummet på den anden side af fjeldene. Altså ligner de på mange måder alle de andre billeder og videoer, som du kan finde på nettet af mystiske lys på nattehimlen.
De mystiske lys ved Narsarsuaq ses inden for et relativt afgrænset område i luften over fjeldene mod nord-nordøst. (Billedet er taget af helikopterpiloten Martin, der er med i en episode af Flyvende Tallerken).
SUFOI har modtaget flere videoer fra Narsarsuaq
Hos Skandinavisk UFO Information (SUFOI) modtog foreningen allerede for et par år siden videoer fra Narsarsuaq-området. Her indkom der tre videoer, der viser den samme slags lys, som også ses på de videoer, der deles på de sociale medier i øjeblikket. Blot optaget i mere nordvestlig retning.
Udfordringen med disse videoer – og i øvrigt også dem, som verserer netop nu – er, at der ikke foreligger tilstrækkelige data til, at det hverken er muligt at finde sikre, naturlige forklaringer på, hvad der er observeret. Eller dokumentere, at der er tale om mere ekstraordinære fænomener, som kræver en nærmere undersøgelse.
For bare fordi der ses noget på himlen, der ikke umiddelbart er til at identificere, er det ikke ensbetydende med, at det er hverken besøgende fra rummet, interdimensionelle rejsende eller andre af de årsager, der spekuleres i som forklaring på ufo-fænomenet.
Så uden oplysninger om:
- Nøjagtig stedsangivelse for observationen
- Nøjagtig dato og tidsangivelse
- Nøjagtig retning til det observerede
- Omtrentlig højdeangivelse over horisonten
forbliver den slags optagelser kun historier, der ikke kan efterforskes på et seriøst grundlag.
De manglende oplysninger var også kendetegnende for de videoer, vi fik ind hos SUFOI. Så selvom en af folkene i det ekspertpanel, vi tit inddrager i vores efterforskning af video- og fotosager, rent faktisk havde været overflyveleder i Sønderstrømfjord og havde nogle meget sandsynlige forklaringer på, hvad der var set, havde vi ikke de nødvendige oplysninger til at kunne bekræfte hans antagelser. Nemlig, at der var tale om landingslys fra fly under anflyvning eller måske et skolefly, der trænede anflyvning efter et særligt mønster.
Hvorfor er data ofte sparsomme på grønlandske ufo-observationer?
En af årsagerne til at det tit er sparsomt med data fra grønlandske ufo-observationer, er blandt andet, at mange steder ligger afsides og langt fra både veje og husnumre.
Desværre er det de færreste, som lige hiver telefonen frem for at se, hvad klokken er, tjekke kompasretningen eller notere GPS-koordinaterne ned. Særligt ikke om vinteren, hvor temperaturen er så lav, at du risikerer at beskadige telefonen.
Altså bliver det typisk glemt i situationen, sådan som det også tit ses med danske ufo-observationer.
Flyvepladsen i Narsarsuaq er en såkaldt Aerodrome Flight Service (AFIS). Det vil sige, at den ikke er døgnbemandet, at den ikke har radar, og piloterne selv må koordinere starter og landinger indbyrdes.
Jamen, kunne I ikke bare spørge flyvepladsen eller tjekke FlightRadar24?
Normalt er det nemt at undersøge, om der er tale om fly på de billeder og videoer, vi får ind. Det er bare at tjekke på FlightRadar24, hvis vi kender det nøjagtige tidspunkt og flyveretning for observationen.
Men netop i det grønlandske luftrum er der ikke krav om, at flyene skal have deres transpondere tændt, ligesom der ikke er radardækning i området, fordi der ikke findes en radarstation på flyvepladsen i Narsarsuaq. Den nærmeste radarstation er i Sønderstrømfjord, og det eneste andet større radaranlæg befinder sig på Thule Space Force Base over 1.700 km væk.
Altså er det ikke muligt at kontrollere observationerne af den vej. Heller ikke selvom vi havde haft alle de nødvendige oplysninger.
Flyvepladsen har ikke døgnåbent
Det var heller ikke muligt at indhente oplysninger fra flyvepladsen i forbindelse med de videoer, vi modtog, fordi den kun er bemandet, når der forventes fly. Eller der er fly, som skal flyve derfra. Samtidig er der heller ingen flyveleder, når flyvepladsen er bemandet, fordi flyvepladsen er en såkaldt Aerodrome Flight Service (AFIS).
På den type flyvepladser gives der kun flyveinformationsservice fra tårnet. Derfor er det helt op til piloterne selv at koordinere indbyrdes, når de skal lette og lande, ligesom de selv må vælge flyvehøjde, så længe de holder sig inden for minimumskravene i området.
Ja, det er helt andre og næsten wild west-lignende forhold, end vi kender det fra de lufthavne, vi har herhjemme. Men der er flere små, lokale flyvepladser rundt om i landet, der fungerer på nøjagtig samme måde. Som f.eks. flyvepladserne i Ringsted, Brønderslev og på Endelave.
Endelig er atmosfæren over Grønland ekstremt klar på grund af den relativt lave luftfugtighed. Derfor kan du se ekstremt langt i forhold til, hvad du kan her i Danmark. Det gør det svært at bedømme afstanden til lys på himlen. For de er tit meget længere væk, end du tror.
Altså er der mange årsager til, at det ikke altid er muligt at foretage en mere grundig og seriøs efterforskning af observationer over det grønlandske luftrum.
Narsarsuaq har alle muligheder for at blive udråbt til ufo-hotspot
Så på grund af manglende radardækning og transponderkrav, sparsom bemanding af bygdens flyveplads og de særlige atmosfæriske forhold over Grønland har Narsarsuaq alle muligheder for at blive udråbt til ufo-hotspot over Grønland.
For så længe der ikke er data og kontrolmuligheder nok til, at observationerne kan efterforskes tilbundsgående, er der frit spil for alle til at påstå hvad som helst om, hvad det er, der bliver ser på himlen over Narsarsuaq.
Ofte delt video på de sociale medier viste sig at være ISS
Heldigvis er det ikke alle de videoer fra Narsarsuaq, som er blevet delt på de sociale medier på det seneste, der mangler informationer om tidspunkt, placering og retning.
Stillbillede fra videoen som kan ses på flere sociale medie-platforme.
En af de mest delte videoer er optaget i sydøstlig retning lørdag d. 15. juli kl. 00:45 lokal tid fra en rimelig præcis placering lige i udkanten af det østlige Narsarsuaq.
Det viste sig med stor sandsynlighed at være en passage af den internationale rumstation ISS, hvilket yderligere understøttes af, at lyset på himlen bliver svagere lige inden, det passerer ned bag fjeldene, fordi rumstationen glider ind i jordens skygge sidst i optagelsen.
Altså var der en helt naturlig forklaring på oplevelsen. Men det var kun muligt at finde frem til, fordi vi havde de data, der skulle til for at undersøge observationen ordentligt. Og kunne kontrollere det ved hjælp af en af de mange satellittrackere, som gemmer oplysninger om de forskellige satellitter mange år tilbage i tiden.
Her ses banedata for ISS-passagen 15. juli 2023.