Inspireret af en amerikansk undersøgelse satte jeg mig for at finde ud af, hvad danskerne tror, ufoer er. I hvert fald de danskere der lytter til podcasten Flyvende Tallerken, eller er medlemmer af SUFOIs eller Dansk UFO Gruppes Facebook-grupper. Resultatet gav flere overraskelser.
Af Benny Christen Grandahl
Flere og flere amerikanere mener, at det er aliens – udenjordiske intelligensvæsner – som er skyld i de mange ufo-observationer, som hjemsøger det amerikanske forsvar.
Men hvad tror vi danskere egentlig, er forklaringen på ufoerne?
Danskerne er blevet spurgt før
Den slags er der selvfølgelig nogen, som har undersøgt før. En undersøgelse fra 2018 viser således, at omkring 60,5 % af danskerne mener, at der er intelligent liv andre steder i universet.
Men kun 8,3 % mener, at der er rumvæsner, som har besøgt jorden i fortiden. Og bare sølle 5,9 % mener, at rumvæsner besøger jorden i ny og næ.
Men der er sket meget, siden den undersøgelse blev lavet. For dels har ufoerne fået en masse medieomtale på grund af bl.a. de nylige høringer i de amerikanske regeringskamre. Og dels skriver pressen tit om opdagelsen af nye exoplaneter – altså planeter om andre stjerner i universet – som ligger i den særlige guldlok-zone. Det er dér, hvor liv skulle have de samme forhold for at opstå, som det har haft på jorden.
Så jeg tænkte, at meget må have ændre sig på de 4 år, der er gået.
I den store undersøgelse om danskernes tro fra 2018 blev der spurgt, om vi troede på liv i rummet, og om vi troede det har eller besøger os. Det er det tætteste vi kommer på en dansk undersøgelse af “ufo-tro” i nyere tid.
Egentlig ville jeg have spurgt alle danskere
Egentlig ville jeg gerne have haft undersøgelsen ud til så mange danskere som muligt. Men det er ikke helt så nemt, som det ellers kunne lyde i en tid, hvor de sociale medier burde kunne bruges til den slags. Og en rigtig meningsmåling rakte min økonomi ikke til.
Derfor prøvede jeg noget andet og trøstede mig med, at jeg sikkert alligevel kun ville have fået svar fra dem, som allerede havde en mening om ufoer.
Så jeg spurgte medlemmerne af SUFOIs og Dansk UFO Gruppes medlemmer på Facebook i stedet. Og kontaktede Frederik Dirks Gottlieb, som er vært på podcasten Flyvende Tallerken, og hørte om han kunne hjælpe.
Det ville han meget gerne og foreslog, at jeg bad Janus Sandsgaard om spalteplads på hans site med de såkaldte Tallerken-files. Og det ville Janus gerne være med til.
Samtidig fik jeg undersøgelsen med i et nummer af SUFOI’s UFO-mail, som jeg selv jævnligt skriver indhold til.
Så frem for at lave en landsdækkende undersøgelse, lavede jeg tre forskellige, som afdækkede, hvad følgerne de forskellige steder mente, at ufoer er.
Det kom der nogle interessante forskellige svar ud af, som du kan læse i de tre artikler, du finder her:
Krav om Google-login begrænsede antallet af respondenter
Undersøgelsens resultater er baseret på tilsammen kun 299 besvarelser, hvoraf hovedparten (182) kommer fra lytterne af Flyvende Tallerken. Derfor har jeg heller ikke forsøgt at lægge de tre målgrupper sammen og få et samlet resultat. Flyvende Tallerken vægter simpelthen for tungt.
Så det er på ingen måde en undersøgelse, der på kan siges at være repræsentativ for hverken den danske befolkning eller de tre målgrupper, som vi har undersøgt.
Men nu gør jeg så forsøget alligevel.
Den væsentligste grund til at der ikke er særlig mange, som har svaret på undersøgelsen er nok, at vi bad folk logge ind med deres Google-konto for at sikre, at folk ikke stemte to gange. Det var der i hvert fald nogle enkelte, som påpegede.
Men netop fordi et emne som ufoer stadig den dag i dag indbyder til, at du crasher undersøgelsen, valgte jeg at holde fast i kravet. Selvom jeg godt er klar over, at jeg havde fået flere svar ved at lade være.
Mere forsigtige online – eller bange for at give sig til kende?
At folk er kritiske med at give sig til kende online alle mulige steder er forståeligt nok. Efterlader du en mailadresse nogen steder, kan du jo forvente en sværm af e‑mails – og måske det, der er værre. Så jeg havde stor forståelse for folks forsigtighed. Jeg havde dog ingen adgang til at se, hvem der havde logget ind eller kunne tilgå deres e‑mailadresser, så her kunne de trygt have logget ind.
Men så slog det mig, at det måske i virkeligheden handlede om, at der stadig er en del tabu og fordomme forbundet med ufoer og rumvæsner. Så det var måske i virkeligheden derfor, folk ikke var vilde med at give sig tilkende. Jeg tror det ikke – men omvendt er jeg heller ikke helt skråsikker på, at det ikke er tilfældet.
Hvad tror vi så, ufoer er?
Resultatet af undersøgelsen er overraskende. For der synes at være en ændring på vej i, hvad danskerne mener, ufoer er.