Hør mit interview med Frederik Dirks Gottlieb om hans bog UFO-mysteriet
I Frederik Dirks Gottliebs nye bog ”UFO-mysteriet” er det ikke ufoerne, der spiller hovedrollen. I stedet beskæftiger bogen sig med det allerstørste af alle de mysterier, der findes inden for ufo-sagen. Det tager Frederik og jeg en snak om i interviewet ovenfor– og nedenfor kan du læse min anmeldelse af bogen.
Af Benny Christen Grandahl
Lad mig sige det med det samme: Dette er uden sammenligning den mest personlige ufo-bog, jeg nogensinde har læst i de par-og-fyrre år, jeg har ”rodet med ufoer”.
Og der kommer næppe nogensinde nogen anden ufo-bog, som kommer til at overgå det.
Samtidig er det principielt en af de mest ambitiøse. For den handler om ikke bare ét men hele tre forskellige ufo-mysterier:
- Det store, globale ufo-mysterium, vi er så mange, der interesserer os indgående for.
- Det personlige ufo-mysterium, som Frederiks far, Ebbe, var for Frederik og familien.
- Det ufo-mysterium, der handler om, hvordan os der går op i ufoer, kan blive så bidt af det.
Og skal jeg være helt ærlig, må jeg indrømme, at jeg synes, netop det sidste ufo-mysterium måske i virkeligheden er det største.
Ufoerne er med – som baggrundsinformation
Når jeg skriver ”principielt”, er det fordi det ”globale ufo-mysterium” stort set er reduceret til en birolle i bogen.
Så havde du set frem til en bog, der dykker ned i de forskellige emner, som Frederik har gennemgået i podcasten Flyvende Tallerken, er det ikke den her bog, du skal have fat i.
Og håbede du på at få en masse nye brikker og måske ligefrem en løsning på det ”globale ufo-mysterium”, er der heller ikke meget at hente i bogen.
For godt nok skriver Frederik om ufoer lige fra Kenneth Arnolds observationer over det påståede ufo-styrt i Roswell og frem til vores dages amerikanske ”ufo-mysterium”. Men det er kun for at give læseren præcis nok viden til, at han eller hun kan forstå baggrunden for det centrale ufo-mysterium, som fylder mest i bogen, nemlig Frederiks fars store fascination af ufoer.
Frederiks personlige ufo-mysterium
Ebbe Gottlieb – som Frederiks far hed – var en af de mange ufo-entusiaster, der var mange af i slutningen af 1950’erne, op gennem 1960’erne og langt op i 1970’erne. For dengang blev folk, som interesserede sig for ufoer latterliggjort og måske endda anset som lidt af nogle landsbytosser. Selv var jeg naboens tossede søn – fordi jeg ”troede på flyvende tallerkener”.
Samtidig havde de ikke nær de samme muligheder for at følge med i og deltage aktivt i debatten om ufoer. Sådan som vi har med sociale medier og internettet i dag.
Dengang kunne ufo-interesserede primært holde sig opdateret gennem de ganske få danske ufo-blade, som ufo-nyt, UFO-aspekt og UFO-kontakt. De blev udgivet af de tre største ufo-foreninger herhjemme SUFOI, FUFOS og IGAP, der havde hver deres ideologiske ståsted i ufosagen.
Samtidig var der mange af de mere passionerede ufo-interesserede, som organiserede sig i små, uformelle og meget lokale ufo-klubber eller ufo-grupper, hvor de mødtes regelmæssigt i en lille sluttet kreds. Som også Frederiks far gjorde med Gentofte UFO Gruppe – GUFOG.
Gruppen bestod hovedsageligt af Ebbe og to af hans gode venner, som også var hans studiekammerater på Kunstakademiet. Ligesom mit Karise UFO Kontor bestod af en god, lidt ældre skolekammerat og en ”tilløber”, der havde læst om os i avisen.
I en periode fyldte ufoerne mindre
Efter ungdomsårene gled ufoerne lidt i baggrunden, i takt med at Ebbe blev gift og skilt og gift igen. Og sammen med sin anden kone startede han deres eget design- og reklamebureau, som i mange år havde til huse i deres store lejlighed på Østerbro. Der kom også to børn til: Frederik og hans lillesøster. Som så voksede op midt i det hele.
Men stadig væk dukkede ufoerne op en gang imellem – f.eks. når Ebbe tit spejdede op mod himlen efter ufoer fra lejlighedens franske altan.
Men så bliver forældrene skilt
Desværre holder det andet ægteskab heller ikke – og i 2003 bliver Frederiks mor og far skilt.
Her vender ufoerne for alvor tilbage i Ebbes liv (måske fordi det var noget trygt og velkendt) – og han vælger at flytte helt til Asserbo, hvor der bliver rigtig mørkt om natten. Så ufoerne er nemmere at få øje på.
Samtidig begynder han at drikke mere og mere. Og langsomt forandrer han sig og distancerer sig mere og mere fra Frederik, søsteren og resten af familien. Og dør så af kræft i 2013.
Tilbage står Frederik med et uafklaret spørgsmål om, hvordan ufoerne kom til at betyde så meget for hans far – og den nemmeste måde at finde ud af det på er ved at hoppe ned i kaninhullet og følge i faderens fodspor.
Og det er så på den rejse, podcasten Flyvende Tallerken bliver til. Det gennemgås i den sidste del af bogen – sammen med de erkendelser, Frederik gør om sin fars ufo-fascination – en fascination, Frederik i den grad deler i dag.
Er nødt til at ”tro på ufoer” for ikke at miste forbindelsen til sin far
I bogens afsluttende kapitel giver Frederik os også svaret på, om han tror eller ikke tror på ufoer.
Detaljerne bag kan du læse i bogen. Men i den forbindelse skriver Frederik også, at ”… jeg bliver nødt til at blive ved med at tro på ufoer for at holde min far i live.”
Men hvorfor egentlig det?
I mit interview med Frederik uddyber han det sådan her:
”Hvis jeg stoppede med at lave podcasten – og den dag kommer jo en dag – i morgen, så ville en del af mig også føle, at jeg vendte min far ryggen. Og det kan da lyde totalt åndssvagt og latterligt. Men sådan vil jeg have det.
Og jeg kan slet Ikke beskrive, hvor meget det har vækket min far til live at lave den her bog. Og jeg står også med et meget klarere erindringsbillede af min far. På grund af ufoerne.
Og var min far ikke død dengang, ville der helt sikkert ikke være noget, som hed Flyvende Tallerken. For hele idéen til podcasten opstod ud fra et afsavn til ham”.
Hvad er det, der gør ufoer så fascinerende og fængende.
Og det er så her, det tredje og – synes jeg – allerstørste, ufo-mysterium kommer på banen.
For undervejs i processen med at forstå sin far og starte en podcast om ufoer kommer Frederik med en masse betragtninger og står over for en række spørgsmål, som enhver der interesser sig bare lidt mere end grundlæggende for ufoer, også på et eller andet tidspunkt har stillet sig selv:
- Er der i det hele taget noget om alle de rygter, der går?
- Bliver vi holdt for nar af smarte fupmagere og fantaster?
- Tager min karriere skade af, at jeg går så meget op i ufoer?
- Tænker mine venner og familie, at jeg er ved at blive småskør?
- Og så det allerstørste, som rigtigt tit dukker op: Hvorfor orker jeg egentligt det her – og hvorfor kan jeg bare ikke lade det ligge eller vende ryggen til det et lille øjeblik.
Jeg kender dem i hvert fald alt for godt selv – og som ufo-skeptiker bliver det bare endnu mere mærkeligt. Hvorfor kan jeg dog ikke bare indse, at ufoer ikke eksisterer – og så lade dem, der tror på det, rode med det. Som en god barndomsven sagde til mig for ganske få måneder siden.
Men det kan jeg bare ikke – af nøjagtig samme grund som dem, der ”tror”.
For netop det med ”tro” er ifølge Frederiks mening vigtig for at forstå den enorme drivkraft, der holder os ufointeresserede fast i emnet. Og gør det svært at lægge det til side.
Det tror jeg også.
Og det snakker vi meget mere om i det interview, du kan høre øverst på siden.
Så meget mere end en ufo-bog
Så på mange måder er ”UFO-mysteriet” slet ikke en ufo-bog – i hvert fald ikke i gængs forstand med observationsberetninger, teorier og den slags.
Nej, faktisk er den så meget mere, netop fordi den italesætter en side af ”ufo-mysteriet”, som måske nok allermest optager dem, som er nære slægtninge, venner eller koner, kærester og så videre til dem, som går op i ufoer. Men som også indimellem får de mest jordbundne ufo-interesserede til at undre sig.
Alt sammen eksemplificeret i Frederiks søgen efter at forstå sin fars ufo-fascination efter hans død.
Det gør ”UFO-mysteriet” til sin helt egen kategori af ufo-bøger. Og det var jo netop Frederiks mål med bogen.
Så herfra skal lyde et ”Missionen er fuldført”, og tak for at skabe opmærksomhed om det måske allerstørste ufo-mysterium på en spændende, indlevende og i høj grad også modig og hudløs ærlig måde.
UFO-mysteriet
- på sporet af min far og de flyvende tallerkener
Gyldendals forlag
236 sider
Kr. 249,95
⭐⭐⭐⭐⭐ UFOmagasinet.dk